Open Huis Speluitleen voor Ouderen

Sfeerimpressie open huis  Speluitleen voor Ouderen 

In maart 2018 was er open huis van de toen nog nieuwe Speluitleen voor ouderen. Een unieke gelegenheid om het waardevolle en nuttige aanbod van spelmaterialen voor ouderen te tonen aan de buitenwacht. Bruikbaar voor mantelzorgers, professionals en instellingen; eigenlijk iedereen die speelt met en zorgt voor ouderen met geheugenproblemen of dementie. 

In het Atrium van woonzorgcentrum Oosterwolde in Velp lagen de spelmaterialen uitgestald, netjes in categorieën per tafel gerangschikt. Kaarten, foto’s, memory, de levensechte knuffelkat Minous met alle zintuigen, boeken, gezelschapsspelen, bal- en knikkercompetitie. Spellen met reactie en interactie, herinneringskoffers met thema´s van vroeger, geuren- en geluidenmemory. communicatie, puzzels. De spellentafel met diverse bal- en knikkerspellen.

De eigen inventaris van de Speluitleen bestaat uit ruim honderd spelmaterialen. Ook tientallen materialen van andere speelotheken waren opgesteld. Het open huis werd georganiseerd door ons uitleenteam samen met twee zorgprofessionals, met wie we samenwerken. 

De Speluitleen voor Ouderen is een nieuwe, laagdrempelige dienstverlening. Innovatief vanwege het generatie-overstijgende karakter en door de inbedding in de al goed draaiende, compacte zelforganisatie. Het Innovatiefonds Sociaal Domein van gemeenten Rheden/Rozendaal steunde de Vereniging Speelotheek bij de opzet van de Speluitleen.